Xavier Soy Soler
Vicepresident de la Diputació de Girona i diputat de Cooperació Local, Cultura i d’Acció Social




Amb aquesta exposició dedicada a Francesc Vayreda, el Museu de la Garrotxa ofereix la possibilitat de conèixer amb profunditat l’obra plàstica d’un dels artistes més destacats de la història cultural de les comarques gironines. La seva prematura mort als 41 anys i el fet de ser fill del famós pintor olotí Joaquim Vayreda —destacat paisatgista català del s. XIX i cofundador de l’Escola d’Olot— han fet que en moltes ocasions el seu reconeixement semblés velat. És cert que ja en el seu temps va rebre algun premi per la seva obra, i que els historiadors locals sempre li han dedicat una atenció especial, essent molt conscients de la seva vàlua; però sens dubte aquesta mostra serà la que acabarà d’enfortir el seu renom i assentarà la vertadera petja que l’artista ha deixat no només en la història de l’art gironí, sinó també català.

Els experts destaquen d’ell la personalitat, fermesa i originalitat que desprenen les seves obres, i li valoren el fet d’haver transcendit la seva formació artística —dins l’òrbita de l’Escola d’Olot— i haver trobat un llenguatge propi, que s’alimenta de l’impressionisme i es consolida en el noucentisme. Tot un univers plàstic que queda perfectament representat en aquesta exposició. Així mateix, també és important valorar altres aspectes rellevants presents en el llegat que ens ha deixat Francesc Vayreda i que tenen a veure amb la seva personalitat: un home familiar, un catalanista compromès amb la seva ideologia, socialment actiu i participatiu, que va continuar la tasca que havia endegat el seu pare en la promoció d’Olot com a centre artístic.

Per tot això la Diputació de Girona no ha volgut deixar passar l’oportunitat de col·laborar en aquest projecte, perquè mitjançant aquest tipus d’activitats i recerques es fomenta la cultura i s’incentiva l’interès per conèixer tot allò que forma la nostra pròpia identitat.

Estudiar, recuperar i divulgar el nom i la història dels grans mestres que han nascut i crescut a redós del nostre territori és una bona manera de treballar també pel foment i la promoció de la nostra demarcació i, al mateix temps, de retre petits homenatges a tots aquells que han contribuït a fer-la més rica, democràtica i culta.